4 Mart 2016 Cuma

Android Uygulama Bileşenleri

Bu yazımda Android altyapısını oluşturan bileşenlerden bahsedeceğim.Bir çok kaynakta farklı şekilde kategorize edilen bu bileşenleri ben 5 başlık altında topladım.

[caption id="attachment_147" align="aligncenter" width="429"]componentsOfAndroid Android Compenents[/caption]

-Aktivite
-Intent
-Servis
-İçerik Sağlayıcı
-Broadcast Receiver

İlk olarak bazı kitaplardan okuduğum kadarıyla aktivite bileşeninden bahsedeceğim Activity sınıfı tarafından oluşturulan nesneler uygulama içinde kullanılan ekranları temsil ederler.Örneğin bir e-posta uygulaması düşünün.E-postaların listesini göstermek için bir Activity'e sahiptir.Başka bir activity ise e-postayı okumak için , diğer bir Activity ise e-posta yazmak için var olmalıdır.Yani her ekran için ayrı ayrı Activity'ler olması gerekir.
Activity'ler iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için birlikte çalışmasına rağmen, her birini diğerinden bağımsız şekilde başlatabilirsiniz.Örneğin bir kamera uygulaması fotoğrafı paylaşmak için whatsapp uygulamasını başlatabilir.

İkinci olarak intent nesnesinden bahsedecek olursak , uygulamadaki diğer sınıfların çalıştırılmasına olanak veren bir nesne olarak çıkıyor karşımıza.Bu nesne sayesinde başka bir sınıf aracılığı ile yeni bir görünüm , yani yeni bir sayfaya geçiş yapabiliyoruz.

Üçüncü olarak Content Providers yani içerik sağlayıcılardan bahsedersek bu bileşen bir uygulamanın ortak veri kümesini yönetir.Bu sayede SQLite veritabanı oluşturabilirsiniz yada web üzerinde kalıcı olarak veri depolayıp sonradan erişebilirsiniz.İçerik sağlayıcılar ile diğer uygulamalar ile verileri değiştebilir ve sorgu yapabilirsiniz(Tabi eğer gerekli izinler verilmiş ise)

Örnek olarak Android işletim sistemi içerik sağlayıcı olarak bize kullanıcının kişiler listesini vermektedir.Uygun izinlere sahip bir uygulama içerik sağlayıcıyı ( Örneğin Contacts.Data ) kullanarak cihazın rehberine erişebilir.Mesela bir uygulama yazdınız ve rehbere erişmek istediğinizde bir içerik sağlayıcı kullanmanız gerekecektir.

Dördüncü olarak servisler , arkaplanda kullanıcıyı rahatsız etmeden gerekli olan işlemleri yapan bileşenlerdir mesela arkada müzik çalması veya ağ üzerine veri transferi gibi. Bir activity bir servisi tetikleyebilir ve onunla iletişime geçebilir.

Beşinci ve son olarak Broadcast Receiver işletim sistemi tarfından uygulamalara gönderilen sinyalleri dinlemek ve takip etmekle görevlidir.Yani uygulamamız telefona gelen çağrılardan sms lerden haberdar olabilir bunlar bu bileşen ile sağlanır.

Bu yazımda bazı kaynaklardan derlediğim bileşenlerden bahsetmeye çalıştım başka bir yazıda görüşmek dileği ile ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder